Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Cynamonowe drożdżówki na słodki początek dnia.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

    4 dag drożdży,

    6 łyżek cukru,

    Szklanka mleka,

    1 mały cukier waniliowy,

    3 żółtka,

    Cynamon,

    Cukier perlisty do posypania

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodać połowę cukru i odstawić na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
  • 2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich długie, wąskie pasy, które posypujemy cynamonem i zwijamy w ślimaczki.
  • 3. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy