drożdżowe ślimaczki

  • wyświetlono: 136 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

świetnie nadają się do niedzielnej kawy :-)

Katarzyna255

Składniki

500g mąki, 30g drożdży, 3łyżki roztopionego masła, 1szklanka ciepłego mleka,1jajo, 2żółtka, 3łyżki cukru, szczypta soli, Nadzienie: budyń śmietankowy, jagody.

Sposób przygotowania przepisu:

drożdżowe ślimaczki

  • 1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy
  • 2. Z mleka, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na około 15 minut.
  • 3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość mieszamy go z resztą składników. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1h.
  • 4. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, smarujemy budyniem i posypujemy jagodami. Zawijamy jak roladę, kroimy w kawałki około 3cm. Pieczemy około 20-30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Dodane przez: Kociołek Iwony

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ciekawie wyglądają i są przysmakiem...

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

Jestem łasuchem i zawsze w domu...

Drożdżowe ślimaczki

Dodane przez: ania sobocinska

Drożdżowe ślimaczki

Doskonale nadaje się jako drugie...

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Ciasto drożdżowe robimy tak jak...

image-1p9dp5t

Dodane przez: Alex M

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Puszyste i mięciutkie bułeczki...

Bułeczki

Dodane przez: rzelkazag

Bułeczki leśne ślimaczki drożdżowe

Mięciutkie i puszyste bułeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE