Drożdżowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealne do barszczu czerwonego!

  • 10 min

Składniki:

  • - opakowanie gotowego ciasta drożdżowego
    - 2 cebule
    - 500g przecieru pomidorowego
    - oliwa z oliwek
    - 5 łyżek parmezanu
    - 10dag żółtego sera
    - sól, pieprz, oregano

Drożdżowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ślimaki 1. Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i oregano wedle uznania. Smażymy, aż sos zgęstnieje. Gotowe ciasto drożdżowe rozwijamy, smarujemy sosem i posypujemy parmezanem. Całość zwijamy jak roladę dłuższą krawędzią do środka. Tak utworzoną roladę kroimy na kawałki grubości około 2 centymetrów. Pojedyncze ślimaki układamy na papierze do pieczenia i posypujemy żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 minut.

Porady

Ślimaki smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno i są idealną alternatywą dla świątecznych krokietów do barszczu.

Komentarze

Podobne przepisy