Drożdzowe rurki z kremem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Bardzo lubimy ciasto drożdzowe więc zawsze robię z tej porcji mąki .Rurek zrobiłam tylko 14 bo tyle mam foremek a z reszty zrobiłam chałkę i bułeczki z marmoladą

  • 4 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna 50 dkg
    cukier 2-3 łyżki
    mleko 1 szklanka
    masło 10 dkg
    jajka 2 szt
    drożdże 5 dkg
    pure z dyni 2-3 łyżki
    sól 1 szczypta

    śmietana 30 % 330 ml
    żelatyna 1,5 łyzeczki
    polewa czekoladowa 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdzowe rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-167says 1. Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru wlewamy 2-3 łyżki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy aż wyrosną
  • image-1nr5f3r 2. Rozpuszczamy masło do masła wlewamy mleko lekko studzimy
  • image-0n61cmk 3. Do misy robota wsypujemy mąkę dodajemy cukier ,wbijamy jajka dodajemy pure z dyni dodajemy wyrośniete drożdze i wlewamy masło z mlekiem i dodajemy szczyptę soli .Mieszamy składniki ciasta .Jak wyjdzie trochę za wolne to dosypujemy trochę mąki.
    Zostawiamy aż ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko mieszam w robocie.
  • image-0stwmdw 4. Ciasto przekładam do miski oprószonej mąką nakrywam i znowu czekam aż wyrośnie
  • image-1gj31fi 5. Ciasto jak wyrośnie dzielę na pół wykładam na blat wałkuję i tnę paski ciasta .
    Długość pasków zależy od długości rurek.
  • image-02305ag 6. Foremki smarujemy lekko masłem i owijamy paskami ciasta.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem.
    Czekamy trochę aż trochę podrosną .
    Rurki smarujemy wodą albo żółtkiem wymieszanym z odrobiną.mleka
  • image-0o08vk6 7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut
    Rurki od razu po upieczeniu zdejmujemy z foremek studzimy.
  • image-1ymvdsm 8. Zelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje pózniej zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy.
    Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Ubijamy śmietanę wlewamy żelatynę na koniec dodajemy polewę czekoladową.
    Śmietanę wstawiamy do lodówki aby trochę stężała .
    Śmietankę dajemy do rękawa cukierniczego i wciskamy w rurki.
    Rurki dodatkowo można polać polewą czekoladową

    POLECAM!!!!

Porady

Jesienią jak mam dynię to robię sobie takie pure daję do woreczka 2-3 łyżki kopiaste i zamrażam . Jak robię ciasto to wcześniej wyjmuję i mam do ciasta.Kolor ciasta jest super .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować