Składniki na ciasto ok. 70szt.
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli
Składniki na dekorację:
1 opakowane małych precelków
1 opakowanie białych groszków
czerwone m&m'sy na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe rudolfy
1.
Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2.
Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
3.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
i przykleić precelki.
4.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Wystudzić na metalowej kratce. Za pomocą lukru przykleić noski z czerwonych m&m'sów oraz oczy z białych groszków.
Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.
KHWS_02-2015
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze