drożdżowe rożki z orzechami

  • wyświetlono: 407 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

na ciasto:
550 g mąki
250 ml letniego mleka
100 g cukru
30 g drożdży świeżych
1 jajko
40 g stopionego masła
na nadzienie:
150 g orzechów włoskich
25 g masła
1 jajko
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu lub wódki
dodatkowo:
100 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wódki lub rumu (ewentualnie soku z cytryny)
4 łyżki orzechów włoskich
jajko

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

drożdżowe rożki z orzechami

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w mleku i wlać do mąki. Dodać cukier i jajko, wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlać stopione wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Orzechy do nadzienia zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać żółtko, orzechy i rum. Na końcu wmieszać białko ubite na pianę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dwóch prostokątów o szerokości około 12 cm. Każdy pokroić na trójkąty o podstawie około 6 cm (rożki mają myć małe). Posmarować je nadzieniem orzechowym i zwijać w rożki. Układać je na blaszce i smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzić. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą. Posmarować połowę rożków i posypać posiekanymi orzechami. Resztę rożków posmarować cukrem pudrem utartym z alkoholem i także posypać orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcidrożdżoweorzechyna deserrożkipodwieczorekrogalikido kawyjesieńmasa orzechowaz orzechamina drożdżachsłodkie śniadanieprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe do zjedzenia

Dodane przez: iwona30

Drożdżowe serca z orzechami .

po prostu smakują genialnie

Pyszne rożki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie rożki z budyniem

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie...

Rożki francuskie z jabłkiem

Dodane przez: marta_gotuje

Rożki francuskie z jabłkiem

Rożki francuskie z jabłkiem to...

Ciasto drożdżowe z orzechami

Dodane przez: agazlotko

Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym

Idealnie mięciutkie i puszyste...

Pyszne rożki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie rożki z nutellą

Takie rożki są pyszne, wprost idealne....

Rożki z kremem rabarbarowym

Dodane przez: Świeca Urszula

Rożki z rabarbarem

Kruche rożki nadziane kremem rabarbarowym