" Drożdżowe róże z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne bułeczki drożdżowe z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem.

  • 15 min

Składniki:

  • - mąka pszenna - 250 g
    - drożdże - 15 g
    - cukier - 25 g
    - mleko - 125 ml
    - oleju - 30 g
    - jajko - 1 szt
    - sól - szczypta


    Dodatkowo:
    - pieczarki - 100 g
    - szynka - 100 g
    - cebula - 1 szt
    - olej do smażenia - 2 łyżki
    - żółtko - 1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Szynki

" drożdżowe róże z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulka 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę.

    Robimy zagłębienie i wkruszamy drożdże.

    Wsypujemy cukier.

    Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy.

    Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Dodajemy olej, jajko i sól.

    Zagniatamy.

    Dajemy do miski.

    Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

    W czasie kiedy ciasto rośnie drobno siekamy cebule i kroimy pieczarki.

    Podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
    Odstawiamy do wystudzenia.

    Wędlinę drobno kroimy.

    Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę z wysypaną mąką.

    Ponownie zagniatamy.

    Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm.

    Wycinamy koła a każde z nich rozcinamy w 4 miejscach.

    Na środku układamy pieczarki z cebulą oraz wędlinę.

    Zawijamy w bok zakładając każdą z 4 części za siebie - tworząc coś na kształt róży.





    Bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

    Wkładamy na blachę do piekarnika na ok. 20 min / 200C

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować