Drożdżowe roladki z oscypkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zachwycą nawet wybrednych smakoszy. I na co dzień, i na przyjęcia. W naszym domu przygotowujemy je na imprezy karnawałowe i ostatki, dlatego też nazywamy je roladkami ostatkowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 0,5 kg mąki,
    - 5 dag drożdży,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - 3/4 szklanki letniego mleka,
    - łyżeczka soli,
    - 1/4 kostki masła.
    FARSZ:
    - 15 dag oscypka (ewentualnie wędzonego, żółtego sera),
    - pół szklanki łuskanych orzechów włoskich,
    - łyżeczka czerwonej, wędzonej papryki,
    - pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Drożdżowe roladki z oscypkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, mleka i ok. łyżeczki mąki zrób rozczyn, odstaw w
    ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło stop. Do miski przesiej mąkę wraz z solą, dodaj wyrośnięte
    drożdże i roztopione masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj
    kulę, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Orzechy podpraż na suchej patelni, posiekaj. Oscypek pokrój w kostkę,
    wymieszaj z posiekanymi orzechami, wędzoną papryką i pieprzem.
  • 3. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na wąski prostokąt o
    grubości ok. 0,5 cm.
    Na cieście rozsmaruj farsz, zwiń roladę, pokrój na plastry o grubości
    ok. 2 cm.
    Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 20-25 minut
    w temperaturze 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek Papryka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować