Zachwycą nawet wybrednych smakoszy. I na co dzień, i na przyjęcia. W naszym domu przygotowujemy je na imprezy karnawałowe i ostatki, dlatego też nazywamy je roladkami ostatkowymi.
Drożdżowe roladki z oscypkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, mleka i ok. łyżeczki mąki zrób rozczyn, odstaw w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stop. Do miski przesiej mąkę wraz z solą, dodaj wyrośnięte
drożdże i roztopione masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj
kulę, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Orzechy podpraż na suchej patelni, posiekaj. Oscypek pokrój w kostkę,
wymieszaj z posiekanymi orzechami, wędzoną papryką i pieprzem.
3.Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na wąski prostokąt o
grubości ok. 0,5 cm.
Na cieście rozsmaruj farsz, zwiń roladę, pokrój na plastry o grubości
ok. 2 cm.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 20-25 minut
w temperaturze 180 st.C.
Komentarze