Drożdżowe rogaliki z twarożkiem waniliowym

0 (0 ocen)

U mnie nie ma dziś pączków, ale są za to rogaliki. Mięciutkie i pulchniutkie z pysznym farszem twarogowym. Polecam.

Składniki:

  • Rogaliki:
    - ok. 750 g. mąki + do podsypywania
    - 2 jaja
    - 100 g. masła miękkiego
    - 30 g. drożdży świeżych
    - 350 ml. mleka

    Farsz:
    - 250 g. twarogu
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - kilka kropel aromatu waniliowego

    Lukier:
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - sok z połówki limonki lub cytryny
    - 1 białko

    Dodatkowo:
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z twarożkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rogaliki:
    Mąkę przesiać do miski. Dodać jaja, masło, 250 ml. mleka.
    Rozczyn:
    100 ml. mleka podgrzać, aby było ciepłe. Dodać 1 łyżkę cukru, drożdże, 3 łyżki mąki, szczyptę soli. Wymieszać. Odstawić na kilka minut.
    Wlać do miski. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  • 2. Farsz:
    Twaróg wraz z żółtkami, cukrami i aromatem. Wymieszać, aż powstanie miałki, bez grudek farsz.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą po kolei rozwałkować, nie za grubo.
    Przyłożyć średniej wielkości talerz i odciąć okrąg. Okrąg podzielić na trójkąty.Na każdym rogu trójkąta nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zwinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
  • 4. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Każdy rogalik wysmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 20-25 min. Wyciągnąć, gdy się przyrumienią na złoto.
  • 5. Lukier:
    Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Następnie polać cienko na zimne rogaliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować