Drożdżowe rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

kruche i smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szkl mąki tortowej
    4 żółtka
    1 szkl śmietany
    5-6 łyżek cukru
    40 g drożdży
    100 g masła
    marmolada lub gęsty dżem (u mnie marmolada różana)

Drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami.
    Dodać do mąki i masła, zagnieść ciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik.
    Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple ok 20 min.
    Piekarnik nagrzać do temp 150 st piec rogaliki z termoobiegiem ok 12 min
    posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy