Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami.

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można sie doczekać kiedy będą gotowe.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    10 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    2 jajka
    2 białka
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    50 ml oleju
    1 szklanka ciepłego mleka

    Masa makowa:
    20 dag suchego zmielonego maku ( kupiłam gotowy )
    pół szklanki rodzynek
    cukier do smaku
    około 1 szklanka gorącego mleka
    olejek migdałowy według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
  • 5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • 6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować