Drożdżowe rogaliki z konfiturą porzeczkową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Trudno poprzestać na jednym rogaliku!

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    2 jajka
    400 gramów mąki pszennej
    150 gramów masła
    150 gramów śmietany 12 %
    1/3 opakowania świeżych drożdży
    6 łyżek cukru
    Ekstrakt waniliowy
    Około 10 łyżek konfitury z czarnych porzeczek

    Dodatkowo:
    8 kostek mlecznej czekolady
    1 łyżka mleka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy siekam masło z mąką i wanilią. W miseczce łączę śmietanę z drożdżami i cukrem, dokładnie ucieram, tak aby nie było żadnych grudek, dodaję do mąki. Wbijam jajko, dodaję wanilię i zagniatam gładkie ciasto-trwa to około 10 minut.
  • 2. Dzielę ciasto na dwie części, każdą wałkuję w kształt koła, dzielę na 8 trójkątów, od dłuższego końca smaruję je połową łyżki konfitury. Zwijam rogaliki. Gotowe ciastka wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piekę rogaliki przez 20-25 minut.
    Kiedy rogaliki się studzą, szykuję polewę. Rozpuszczam czekoladę z mlekiem. W drugiej miseczce ucieram cukier i sok z cytryny. Rogaliki polewam czekoladą i lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować