Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

0 (0 ocen)

Smaczne drożdżowe rogaliki z masą kajmakową polane czekoladę.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
    ok. 1 szklanka mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 dag masła
    25-30 dag masy kajmakowej
    1 tabliczka czekolady

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypać drożdże, cukier, żółtko, ciepłe mleko i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do 1 godz. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 12 równych trójkątów i na każdym nałożyć po łyżeczce kajmaku. Zawijać rogaliki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki zachowując odstęp i posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temp. ok.220 °C przez około 15- 20 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone rogale.

Komentarze

Podobne przepisy