Drożdżowe rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rogaliki są najlepsze pierwszego dnia od razu po upieczeniu

  • 30 min

Składniki:

  • 50dag mąki, 1 kostka kasi, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2szklanki śmietany słodkiej 12%, 6 dag drożdży, szczypta soli, cukier waniliowy, tabliczka czekolady, cukier puder do posypania

Drożdżowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże pokruszyć do kubka, dodać trochę śmietany i dobrze rozetrzeć, dodać resztę śmietany, jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia
  • 2. wyrośnięty rozczyn dodać do mąki i zagnieść ciasto
  • 3. ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty, na każdym trójkącie położyć kostkę czekolady i zwinąć
  • 4. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu aż rogaliki się zarumienią
  • 5. gorące posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy