DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM waniliowym

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

drożdżowe nie jest moja mocną stroną, ale rogaliki zawsze wychodzą:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 1 budyń o smaku waniliowym

    * 500ml mleka



    Ciasto:

    *40 dkg mąki pszennej

    * 25g drożdży

    * ½ szkl. Letniego mleka

    * 4 łyżki cukru pudru

    * szczypta soli

    * 20 dkg masła



    Polewa:

    1 mleczna czekolada( rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie z dodatkiem łyżki wody)



Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.

    Ciasto:

    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier.

    Drożdże wykruszyć do mleka, gdy powiększą swoją objętość dodać do maki i połączyć, następnie dodać masło pokrojone na kawałki, wyrobić i wstawić na 1 h do lodówki.

    Wyjąć ciasto, zagnieść .

    Podzielić na dwie części i rozwałkować cienkie koło , pokroić na trójkąty.

    Każdy trójkąt posmarować budyniem i zwijać rogale. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* C.

    Piec 15-18 min.

Porady

Jeszcze ciepłe polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować