Drożdżowe rogaliki z budyniem i masą serową

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Rogaliki piekę od bardzo dawna, próbowałam wiele nowych przepisów na ciasto jednak zawsze wracam do tego jednego, wypróbowanego, które nigdy nie zawiodło.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg + 1 szkl. mąki
    100g drożdży świeżych
    1/2 kostki margaryny
    4 jaja
    niepełna 1 szkl. cukru
    1/2 l mleka
    2 łyżki śmietany
    Nadzienie serowo - budyniowe:
    1/2 kostki sera
    3 łyżki skórki z pomarańczy ( drobniutko posiekać)
    1 łyżeczka tartego imbiru
    3-4 łyżek cukru pudru
    1 budyń wisniowy + mleko i cukier do ugotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z budyniem i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru rozpuścić, dodać 1 łyżkę maki - wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia zaczynu - ok 10-15 min. Mąkę podgrzać w mikrofali lub piekarniku żeby była lekko ciepła. Jaja ubić z cukrem mikserem na pianę.
    Do podgrzanej mąki dodać podrośnięte drożdże, roztopioną margarynę, i śmietanę - lekko wymieszać. Dodać do masy ubitą piane. Zagnieść ciasto. Gdy już masa nie będzie lepić się do dłoni ani brzegów misy chwilę ok. 1 min jeszcze po ugniatać. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia ilości.
    Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 8 części. Każdą część rozwałkować w kształt koła podzielić na 4, 8 lib 12 trójkątów w zależności od tego jaką wielkość rogala chcemy osiągnąć.
    Na każdy trójkąt nałożyć farsz np. marmolada, dżem, powidło, czekolada, oprószone owoce, masa serowa, budyń. Z trójkątów zawijać rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 10 min. Po tym czasie posmarować z wierzchu rogaliki rozmąconym jajkiem lub mlekiem i opcjonalnie można posypać je grubym cukrem lub inna posypką nadającą się d pieczenia.
    Piec do ze złocenia w 180 stopniach przez ok 20min. Z podanej proporcji składników wychodzi ok 70szt. średnich ok 8-10cm rogalików.

    Nadzienie:
    Jeśli ser jest grudowaty zemleć go lub rozmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji pasty.

    Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu żeby był bardziej gęsty - ja wykorzystałam wiśniowy.

Porady

Budyń ugotować gęstszy niż na opakowaniu. blachę na której pieką się rogale posmarować delikatnie tłuszczem, wtedy łatwiej się je wyciągnie z blachy i rozdzieli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować