Drożdżowe rogaliki z budyniem i masą serową

  • wyświetlono: 3295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Rogaliki piekę od bardzo dawna, próbowałam wiele nowych przepisów na ciasto jednak zawsze wracam do tego jednego, wypróbowanego, które nigdy nie zawiodło.

koalka
  • 120min

Składniki

Ciasto:
1 kg + 1 szkl. mąki
100g drożdży świeżych
1/2 kostki margaryny
4 jaja
niepełna 1 szkl. cukru
1/2 l mleka
2 łyżki śmietany
Nadzienie serowo - budyniowe:
1/2 kostki sera
3 łyżki skórki z pomarańczy ( drobniutko posiekać)
1 łyżeczka tartego imbiru
3-4 łyżek cukru pudru
1 budyń wisniowy + mleko i cukier do ugotowania

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogaliki z budyniem i masą serową

  • 1. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru rozpuścić, dodać 1 łyżkę maki - wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia zaczynu - ok 10-15 min. Mąkę podgrzać w mikrofali lub piekarniku żeby była lekko ciepła. Jaja ubić z cukrem mikserem na pianę.
    Do podgrzanej mąki dodać podrośnięte drożdże, roztopioną margarynę, i śmietanę - lekko wymieszać. Dodać do masy ubitą piane. Zagnieść ciasto. Gdy już masa nie będzie lepić się do dłoni ani brzegów misy chwilę ok. 1 min jeszcze po ugniatać. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia ilości.
    Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 8 części. Każdą część rozwałkować w kształt koła podzielić na 4, 8 lib 12 trójkątów w zależności od tego jaką wielkość rogala chcemy osiągnąć.
    Na każdy trójkąt nałożyć farsz np. marmolada, dżem, powidło, czekolada, oprószone owoce, masa serowa, budyń. Z trójkątów zawijać rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 10 min. Po tym czasie posmarować z wierzchu rogaliki rozmąconym jajkiem lub mlekiem i opcjonalnie można posypać je grubym cukrem lub inna posypką nadającą się d pieczenia.
    Piec do ze złocenia w 180 stopniach przez ok 20min. Z podanej proporcji składników wychodzi ok 70szt. średnich ok 8-10cm rogalików.

    Nadzienie:
    Jeśli ser jest grudowaty zemleć go lub rozmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji pasty.

    Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu żeby był bardziej gęsty - ja wykorzystałam wiśniowy.

Porady

Budyń ugotować gęstszy niż na opakowaniu. blachę na której pieką się rogale posmarować delikatnie tłuszczem, wtedy łatwiej się je wyciągnie z blachy i rozdzieli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylarogalerogaliki domowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche rogaliki z budyniem

Dodane przez: joanna30

Kruche rogaliki z budyniem

Przepyszne, kruche rogaliki z waniliowym...

Drożdżowe na kefirze z masą budyniowo- serową

Dodane przez: dorota w

Drożdżowe na kefirze z masą budyniowo- serową

Drożdżowe ciasto na kefirze z masą...

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Dodane przez: bogusia82

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Pyszne i mięciutkie bułeczki z...

Rogaliki z makiem i lukrem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Rogaliki z masą makową i lukrem

Najłatwiejsze rogaliki jakie tylko...

biszkopt z masą serową i kokosem

Dodane przez: mariosylwia

Biszkopt z masą serową i kokosem

Pyszny sernik na zimno z przepisu,...

rogaliki po lukrowaniu

Dodane przez: sylwia0807

drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem

rogaliki są bardzo łatwe, szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE