Drożdżowe rogaliki-muffinki z maszynki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rogaliki są bardzo delikatne, z niesamowicie chrupiącą i cienką skórką

  • 2 godz.

Składniki:

  • Drożdżowe rogaliki-muffinki z maszynki


    SKŁADNIKI: na 16 muffinkowych rogalików ; czas przygotowania ok.2 godziny


    150 ml letniego mleka
    150 ml letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    5 łyżek cukru
    100 g zimnego masła
    szczypta soli
    600 g maki pszennej

    Dodatkowo:

    łyżka oleju
    mąka do podsypywania
    1/3 kostki bardzo miękkiego masła ale nie w stanie płynnym
    cukier puder do posypania
    Foremka na muffiny


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Drożdżowe rogaliki-muffinki z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę posmarować masłem.
    Mąkę przesiać do niecki lub miski.
    Do miseczki wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże. Rozetrzeć łyżką. Wlać letnie mleko i wodę oraz wsypać pół szklanki przesianej maki. Wymieszać rózgą lub widelcem i pozostawić w ciepłym miejscu, żeby urosły.
  • 2. Do niecki z mąka wsypać sól, wlać wyrośnięty rozczyn i dodać zimne masło, starte na tarce o grubych oczkach. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Posmarować olejem i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 20 minut).
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części.
    Każdą część pojedynczo, lekko rozwałkować.
  • 3. Każdy rozwałkowany placek przepuszczamy przez maszynkę do robienia makaronu. Za pierwszym razem na grubość 5 mm. Następnie zmniejszamy grubość, ponownie przepuszczamy łącząc ze sobą dwa końce. Podsypać trochę od środka i z zewnątrz mąką. W środek pasa wkładamy dłoń, zmniejszamy po raz kolejny grubość i przepuszczamy przez wałki. Gdy pas będzie cienki, niemal jak papier i długi na ok. półtora metra, przecinamy, składamy wpół i delikatnie smarujemy bardzo miękkim masłem. Od strony złożonej zwijamy w rulonik, a ten zawijamy i wkładamy do formy na muffiny.
    Odstawiamy na ok. pół godziny, żeby ponownie wyrosły.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku, w 180'C przez 25 minut na złoty kolor.
    Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem.
    Można podawać z powidłami, masłem, kremem czy bitą śmietaną.
    Jeśli chcemy smakowe lub z nadzieniem, można je posypać przed zwinięciem cynamonem, kakaem lub posmarować czekoladowym kremem.
    Smacznego;)
    Ps. Cruffiny, przygotujcie się, następnym razem nie odpuszczę!

Porady

Rogaliki są bardzo delikatne, z niesamowicie chrupiącą i cienką skórką. Z ciasta miały być amerykańskie cruffiny ( źródło pomysłu), jednak w pośpiechu, zapomniałam przekroić zwinięty rulonik z ciasta. Wyszły mi, więc tylko muffinkowe rogaliki. W najbliższym czasie, spróbuję jeszcze raz zrealizować oryginalny przepis, ponieważ zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia. Ps. Więcej szczegółów na blogu lub facebooku EsmeraldyZeSmakiem. Zapraszam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować