Drożdżowe rogaliki

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Rogaliki zawsze się udają, są niebiańsko pyszne. Można nadziewać dowolną, ulubioną marmoladą.

czekoladka

Składniki

1/2 kg mąki,
5 dag świeżych drożdży,
100ml mleka,
1/4 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
szczypta soli,
250g margaryny,
marmolada jabłkowa i powidła śliwkowe.

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogaliki

  • Drożdżowe rogaliki11. Mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, stopioną zimną margarynę, cukry oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić na godz do lodówki.
  • Drożdżowe rogaliki22. Ponownie wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na kształt koła. Pokroić na 8 trójkątów. Nakładać na przemian po łyżeczce marmolady i powideł.
  • Drożdżowe rogaliki33. Zwijać do środka. Od razu piec przez ok.20 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)