Drożdżowe rogaliki

0 (0 ocen)

Rogaliki zawsze się udają, są niebiańsko pyszne. Można nadziewać dowolną, ulubioną marmoladą.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
    5 dag świeżych drożdży,
    100ml mleka,
    1/4 szkl. cukru,
    cukier waniliowy,
    szczypta soli,
    250g margaryny,
    marmolada jabłkowa i powidła śliwkowe.

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe rogaliki1 1. Mleko z cukrem lekko podgrzać, dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, stopioną zimną margarynę, cukry oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić na godz do lodówki.
  • Drożdżowe rogaliki2 2. Ponownie wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na kształt koła. Pokroić na 8 trójkątów. Nakładać na przemian po łyżeczce marmolady i powideł.
  • Drożdżowe rogaliki3 3. Zwijać do środka. Od razu piec przez ok.20 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Komentarze

Podobne przepisy