Drożdżowe Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi, doskonałe na wyjątkowe dni karnawałowe jak również w zwykły dzień do filiżanki gorącej kawy. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 50 g drożdży świeżych
    • ½ szk. mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej

    Składniki na ciasto:
    • 3 szk. mąki pszennej
    • Szczypta soli
    • 2 całe jajka
    • 100 g masła
    • ½ szk. cukru
    • 1 ½ szk. mleka
    Składniki dodatkowe:
    • 280 g powideł śliwkowych
    • 1 całe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
  • ciasto 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałku układam po łyżeczce powideł i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta, rogi zawijam do środka tak żeby powstały nam rogale.
  • rogale 4. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  • rogale 5. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować