Drożdżowe rogaliki

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, mięciutkie i pulchniutkie rogaliki z marmoladką, łatwe w przygotowaniu. Przepis mam od swojej mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 15 dag cukru
    - 10 dag tłuszczu
    - 2 jajka
    - 1/4 l mleka
    - 2 dag drożdży

    - marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Marmolady

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy ciasto na trójkąty 1. Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe, a gdy podrośnie - rozwałkować na grubość 1 1/2 cm i pokrajać na trójkąty.
  • Kładziemy na trójkąt marmoladę 2. Następnie nakładać przy brzegu trójkąta marmoladę i zwijać je formować rogaliki.
  • Rogaliki smarujemy jajkiem 3. Układać rogaliki na posmarowanej blaszce - odłożyć na chwilę by trochę podrosły - posmarować jajem i piec 20-30 minut w temperaturze 180. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować