Drożdżowe rogaliki

5 (173 ocen)

Moja cała rodzina za nimi przepada. W rezultacie szybko znikają z talerza:). Idealnie smakują w okresie świąt Bożego Narodzenia!

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg mąki,
    - 30 dag margaryny,
    - 5 dag drożdży,
    - 1 jajko + 2 żółtka,
    - Śmietana ile przyjmie,
    - 1 łyżka cukru kryształu,
    - Szczypta soli.
    - 1 jajko do smarowania

    - Marmolada wieloowocowa
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy jajko oraz żółtka. Drożdże rozcieramy ze śmietaną ( jena łyżka) solą i cukrem. Dokładamy do mąki i zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod ściereczką na około 1-2 godziny.
    Z gotowego formujemy dowolne kształty ciastek. U mnie są to rogaliki oraz kwiatuszki.
    Uformowane ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia (180°).
  • Nakładanie nadzienia 2. Rogaliki.
    Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.
  • Uformowane rogaliki 3. Uformowane rogaliki
  • Nacinanie 4. Kwiatuszki:
    Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła od literatki lub szklanki. Brzegi koła nacinamy w 5 miejscach.
  • Formowanie płatków 5. Następnie zawijamy do środka ciasto, by powstały płatki. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy.
  • Przed wypełnieniem marmoladą 6. Przed wypełnieniem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować