Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy jajko oraz żółtka. Drożdże rozcieramy ze śmietaną ( jena łyżka) solą i cukrem. Dokładamy do mąki i zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod ściereczką na około 1-2 godziny.
Z gotowego formujemy dowolne kształty ciastek. U mnie są to rogaliki oraz kwiatuszki.
Uformowane ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia (180°).
2.Rogaliki.
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.
3.Uformowane rogaliki
4.Kwiatuszki:
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła od literatki lub szklanki. Brzegi koła nacinamy w 5 miejscach.
5.Następnie zawijamy do środka ciasto, by powstały płatki. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy.
Komentarze