Jestem kucharzem. Rogale robię według przepisu mojej babci.
Składniki:
Ciasto:
● 1,5 kg mąki
● 0,7 l mleka
● 25 dag cukru
● 7 dag drożdży
● 6 jajek
● 20 dag masła
Oraz:
● czekolada lub dżem
● żółtko wymieszane z wodą do posmarowania rogalików
Drożdżowe rogale babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: drożdże
rozprowadzamy w 1/2 szkl.
ciepłego mleka, dodajemy
3 łyżki cukru i tyle mąki, aby
rozczyn miał konsystencję
kwaśnej śmietany. Odstawiamy
do wyrośnięcia.
2.Jajka ucieramy z cukrem.
Do wyrośniętego rozczynu
wlewamy resztę mleka
i masę jajeczną. Wsypujemy
pozostałą mąkę. Zagniatamy
elastyczne ciasto. Wlewamy roztopione masło i ponownie
dokładnie wyrabiamy.
3.Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy
do wyrośnięcia. Następnie
rozwałkowujemy na
prostokąty grubości 3-5 mm
i kroimy w trójkąty. Na podstawy
trójkątów kładziemy kostkę czekolady lub dżem. Zwijamy
w rogale.
4.Rogale układamy na natłuszczonej
blasze. Smarujemy
roztrzepanym z wodą
żółtkiem. Pieczemy 20 minut
w temperaturze 200 °C
na złoty kolor.
Komentarze