Drożdżowe rogale babci Marysi

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem kucharzem. Rogale robię według przepisu mojej babci.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1,5 kg mąki
    ● 0,7 l mleka
    ● 25 dag cukru
    ● 7 dag drożdży
    ● 6 jajek
    ● 20 dag masła
    Oraz:
    ● czekolada lub dżem
    ● żółtko wymieszane z wodą do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogale babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: drożdże
    rozprowadzamy w 1/2 szkl.
    ciepłego mleka, dodajemy
    3 łyżki cukru i tyle mąki, aby
    rozczyn miał konsystencję
    kwaśnej śmietany. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem.
    Do wyrośniętego rozczynu
    wlewamy resztę mleka
    i masę jajeczną. Wsypujemy
    pozostałą mąkę. Zagniatamy
    elastyczne ciasto. Wlewamy roztopione masło i ponownie
    dokładnie wyrabiamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Następnie
    rozwałkowujemy na
    prostokąty grubości 3-5 mm
    i kroimy w trójkąty. Na podstawy
    trójkątów kładziemy kostkę czekolady lub dżem. Zwijamy
    w rogale.
  • 4. Rogale układamy na natłuszczonej
    blasze. Smarujemy
    roztrzepanym z wodą
    żółtkiem. Pieczemy 20 minut
    w temperaturze 200 °C
    na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować