Drożdżowe reniferki

0 (0 ocen)

:-)

Składniki:

  • Składniki na ciasta na ok. 70szt.:
    500g mąki
    30g świeżych drożdży
    2 jajka
    70g cukru
    250 ml letniego mleka
    80g masła
    szczypta soli

    Składniki do dekoracji:
    1 opakowane małych precelków na rogi
    1 opakowanie białych groszków na oczy
    1 opakowanie kakaowych groszków (lub czerwone m&m'sy) na noski
    troszkę gorzkiej czekolady
    lukier królewski

Drożdżowe reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
  • 3. Każde posmarować pozostałym żółtkiem
    zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka i przykleić precelki.
    Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180*C ok. 10 minut. Wystudzić.
  • 4. Za pomocą lukru przykleić noski oraz oczy. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy