Drożdżowe racuszki z truskawkami

0 (0 ocen)

Niby zwyczajne racuchy, ale jakie pyszne z truskawkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    30 g drożdży
    200 g truskawek
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Drożdżowe racuszki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Po kilku minutach dodać mąkę, roztopione masło ekstrakt wanilii i jajka. Wymieszać i zostawić do porośnięcia.
  • 2. Truskawki pokroić w grubą kostkę, dodać do podrośniętego ciasta i lekko przemieszać.
  • 3. Nabierać łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wykładać na talerz z papierowym ręcznikiem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy