Drożdżowe racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne danie, które znika z talerza w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    5 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1.5 szklanki mleka (nie może być bardzo zimne)
    szczypta soli
    4 jabłka
    cynamon
    cukier puder
    konfitura (opcjonalnie)

Drożdżowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę, cynamon i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
  • 3. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego!

Porady

Racuszki najlepiej smakują potrzepane cukrem pudrem, cynamonem oraz z konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy