PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe racuszki z jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/76/5524400102cb3299fb0ee09dd2779247adeaf1c2.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-racuszki-z-jablkami-1
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1.5 szklanki mleka (nie może być bardzo zimne)
szczypta soli
4 jabłka
cynamon
cukier puder
konfitura (opcjonalnie)
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe racuszki z jabłkami
1.
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę, cynamon i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
3.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego!
Porady
Racuszki najlepiej smakują potrzepane cukrem pudrem, cynamonem oraz z konfiturą.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze