Pyszne danie, które znika z talerza w mgnieniu oka.
1 godz. 30 min
Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1.5 szklanki mleka (nie może być bardzo zimne)
szczypta soli
4 jabłka
cynamon
cukier puder
konfitura (opcjonalnie)
Drożdżowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę, cynamon i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
3.Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego!
Porady
Racuszki najlepiej smakują potrzepane cukrem pudrem, cynamonem oraz z konfiturą.
Komentarze