Drożdżowe racuszki od serca

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na walentynkowe śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka
    2 jaja
    2 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szkl mąki pszennej
    3 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki masła
    1 szczypta soli
    olej do smażenia
    5 dag rodzynek

Drożdżowe racuszki od serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16stnr6 1. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-1hg21a5 2. Oddzielamy żółtka od białek. Do pozostałej mąki dodajemy żółtka, stopione masło, płatki owsiane, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • image-1k21edn 3. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Nakładamy porcjami do foremki serduszko na rozgrzany olej i smażymy rumiane placuszki.

Porady

Można oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy