DROŻDŻOWE RACUCHY Z WIŚNIAMI

4.48 (172 ocen)

  • 60 min

Wielbicielom placków na pewno zasmakują te z wiśniami. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a placki są puszyste i pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 i ½ szklanki mąki
    • 2 dag drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 8 łyżek cukru pudru
    • 2 jajka
    • 30 dag wiśni bez pestek
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowe racuchy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać 4 łyżki cukru pudru. Wyrobić ciasto ok. asystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste dodać trochę mleka).
  • 3. Wiśnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron Az racuchy się zrumienią. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować