Drożdżowe racuchy z jabłkami

5 (168 ocen)

Bardzo smaczne racuchy,jedne z lepszych jakie robiłam.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszenne
    5 dag drożdży,
    5 dag masła,
    3 jajka,
    10 dag cukru
    1 szk mleka,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    3 jabłka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże ,łyżkę cukru i mąki.Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.Na patelni rozgrzać olej ,ciasto kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować