Drożdżowe racuchy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne drożdżowe racuch, które robiła mi mama w dzieciństwie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MLEKO:
    - drożdże śiweże: 3 dekagramy
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - jabłka: 2 sztuki
    - olej do smażenia: 50 mililitrów
    - cukier puder do posypania: 2 łyżki

Drożdżowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Zaczyn delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 10 min. Do miski z zaczynem przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajko i wlewamy drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie łączymy, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawiamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Jabłka obieramy, drobno kroimy, usuwając gniazda nasienne i dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko razem dokładnie i ponownie odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Placuszki smażymy na bardzo gorącym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy gorące, posypane cukrem lub cukrem waniliowym z cynamonem. Dodatkowo można podać oddzielnie słodką śmietankę lub serek waniliowy homogenizowany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy