Drożdżowe ptaszki

4.5 (160 ocen)

Te ptaszki doskonale nadają się do przystrojenie świątecznego domu, stołu, mazurka, czy stroika Wielkanocnego.

Składniki:

  • Składniki:
    - 30 dag mąki,
    - 1 jajko do ciasta,
    - 1 jajko do smarowania,
    - 6 dag margaryny,
    - 2 łyżki cukru,
    - 3 dag drożdży,
    - Szczypta soli,
    - ¾ szklanki mleka,
    - Ziarenka herbaty na oczy lub rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe ptaszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy drożdże z 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładamy cukier, i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu dokładamy do niego pozostałe składniki (mleko, mąkę, tłuszcz, sól, jajko) i wyrabiamy ciasto (około 15 minut). Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte wykładamy na stolnicę, Dzieliny na około 20 części. Z każdej części formujemy wałki grubości palca. Po środku wałka zawiązujemy węzeł. Jeden koniec rozpłaszczamy i nacinamy (przybiera on wtedy kształt ogona). Drugi koniec formujemy w kształt szpiczastej główki. Główkę ozdabiamy ziarenkami herbaty. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować