Drożdżowe poduszeczki z kwaszoną kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić,zalać wodą.Ugotować do miękkości.Odcedzić.
.Cebulę drobno posiekać ,usmażyć na oleju razem z drobno pokrojonymi pieczarkami.Następnie dodać kapustę ,przyprawić solą oraz pieprzem Smażyć około 10 minut na małym ogniu często mieszając.Doprawić do smaku.Ostudzić.
2.Mąkę przesiać.Podzielic na dwie porcje 100g i 200 g .Mleko zagotować,powoli wlewać do mąki 100g i szybko mieszać.Ostudzić.
3.Drożdże rozetrzeć z cukrem.Połączyć dobrze z zaparzoną mąką.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut
4.Jajka połączyć z żółtkami.Roztrzepać trzepaczką.Wymieszać z drożdżowym ciastem.Dodać pozostałą mąkę,posolići ewntualnie popieprzyć.Zagnieść ciasto.Ppod koniec wyrabiania dodać olej.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
5.Ciasto będzie trochę klejące więc należy przełożyć je na obficie obsypaną mąką stolnicę.Wyrobić jeszcze raz ciasto.Jeżeli nam się nadal klei dosypać mąki.Rozwałkować ,wykroić kwadraty.Nakładać po łyżeczce farszu.
6.Przykryć kwadratem.Brzegi dobrze zlepić.(Widelcem można zrobić wzorek)
7.Układać na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z łyżka wody.Posypać kminkiem.
8.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C przez około 20-25 minut
Komentarze