Drożdzowe placki z patelni z rabarbarem na słodko

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

proste i smaczne:)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 200 g mąki pszennej
    3 -4 g świeżych drożdży w temp pokojowej
    100 ml mleka
    sól do smaku
    1 łyżeczka cukru
    oliwa do smażenia
    2 łodygi rabarbaru
    cukier waniliowy do zasypania rabarbaru
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Drożdzowe placki z patelni z rabarbarem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Rabarbar , oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostke , zasypujemy cukrem waniliowym .
    2.. Zaczyn drozdzowy:
    Do miseczki wlewamy 50 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier. Dodajemy 2 łyzki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut przykrytą ściereczką.
    Potem przekładamy do wiekszej miski , dodajemy pozostałe składniki , i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kwadrans.
    3. Rozwałkowujemy i wykrawamy okragle cienkie placuszki za pomoca szklanki.W srodku robimy delikatne wgłębienie.
    W kazde wgłebienie kładziemy kawąłki rabarbaru, lekko go wcisnając w ciasto.
    Na paleni rozgrzewamy niewielka ilosc oliwy i smazymy z obu stron na rumiano , Smacznego:)

Porady

placki powinny byc cienkie zeby usmazyły sie z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować