około 200 g mąki pszennej
3 -4 g świeżych drożdży w temp pokojowej
100 ml mleka
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
oliwa do smażenia
2 łodygi rabarbaru
cukier waniliowy do zasypania rabarbaru
szczypta cynamonu
Drożdzowe placki z patelni z rabarbarem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Rabarbar , oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostke , zasypujemy cukrem waniliowym .
2.. Zaczyn drozdzowy:
Do miseczki wlewamy 50 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier. Dodajemy 2 łyzki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut przykrytą ściereczką.
Potem przekładamy do wiekszej miski , dodajemy pozostałe składniki , i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kwadrans.
3. Rozwałkowujemy i wykrawamy okragle cienkie placuszki za pomoca szklanki.W srodku robimy delikatne wgłębienie.
W kazde wgłebienie kładziemy kawąłki rabarbaru, lekko go wcisnając w ciasto.
Na paleni rozgrzewamy niewielka ilosc oliwy i smazymy z obu stron na rumiano , Smacznego:)
Porady
placki powinny byc cienkie zeby usmazyły sie z obu stron.
Komentarze