Robię je często do barszczyku albo jako małą przekąskę.
45 min
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
1 jajko
½ szkl. ciepłej wody
2 dag. drożdży
4 łyżki oleju
1,2 łyżeczki cukru i soli
Nadzienie:
30 dag kiełbasy salami
20 dag. sera
1 mała cebula
Drożdżowe pierożki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z ciepłą wodą. Do miski wsypać pozostałe składniki i dodać rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiać rękoma, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli trzeba dodać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulkę i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
2.Salami pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulkę i wymieszać z salami. Ser zetrzeć na tarce
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka. Na każde nałożyć salami z cebulą oraz trochę tartego sera. Złożyć na pół i formować pierożki. Posmarować wierzch rozbitym żółtkiem i posypać ostrą papryką. Można też posypać niewielką ilością startego sera. Wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem blachą i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.
Komentarze