Drożdżowe pierożki z salami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Robię je często do barszczyku albo jako małą przekąskę.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    1 jajko
    ½ szkl. ciepłej wody
    2 dag. drożdży
    4 łyżki oleju
    1,2 łyżeczki cukru i soli
    Nadzienie:
    30 dag kiełbasy salami
    20 dag. sera
    1 mała cebula

    Papryka ostra mielona
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Drożdżowe pierożki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z ciepłą wodą. Do miski wsypać pozostałe składniki i dodać rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiać rękoma, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli trzeba dodać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulkę i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  • 2. Salami pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulkę i wymieszać z salami. Ser zetrzeć na tarce
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka. Na każde nałożyć salami z cebulą oraz trochę tartego sera. Złożyć na pół i formować pierożki. Posmarować wierzch rozbitym żółtkiem i posypać ostrą papryką. Można też posypać niewielką ilością startego sera. Wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem blachą i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować