PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe pierożki z salamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/04/de0f767d58c4d8082c0614ae66ae388858d3b509.jpeg20831561http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-pierozki-z-salami-1
Ciasto:
2 szkl. mąki
1 jajko
½ szkl. ciepłej wody
2 dag. drożdży
4 łyżki oleju
1,2 łyżeczki cukru i soli
Nadzienie:
30 dag kiełbasy salami
20 dag. sera
1 mała cebula
Papryka ostra mielona
1 jajko
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe pierożki z salami
1.
Drożdże rozrobić z ciepłą wodą. Do miski wsypać pozostałe składniki i dodać rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiać rękoma, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli trzeba dodać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulkę i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
2.
Salami pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulkę i wymieszać z salami. Ser zetrzeć na tarce
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka. Na każde nałożyć salami z cebulą oraz trochę tartego sera. Złożyć na pół i formować pierożki. Posmarować wierzch rozbitym żółtkiem i posypać ostrą papryką. Można też posypać niewielką ilością startego sera. Wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem blachą i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze