Drożdżowe pierożki z jabłkiem z piekarnika

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne pierożki drożdżowe z jabłkiem prosto z piekarnika. Polane delikatnie lukrem szybko znikają z półmiska.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 50 sztuk
    4 szklanki mąki + do podsypania
    Sól do smaku
    2 żółtka
    1 małe jajko do posmarowania pierożków + 1 łyżka mleka
    ½ szklanki cukru
    5 dag drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    15 dag masła
    Nadzienie: 1 kg małych jabłek, cynamon, sok z cytryny
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe pierożki z jabłkiem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ósemki, wydrążyć środki, skropić sokiem z cytryny. Przed użyciem jabłka posypać cynamonem, delikatnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki, oprócz masła, wyrobić ciasto. Potem dodać stopione masło, wyrobić ciasto by odstawało od ręki, przykryć ściereczką, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto na 2-3 mm placek, wykrawać kółka o śr. – u mnie 6 cm. Na kółku ułożyć ósemki jabłka, skleić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości, gdyż pierożki rosną. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem, odstawić na 10 minut by podrosły. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni około 20 minut.
    Wystudzone polać utartym lukrem.

Porady

1.jabłka można delikatnie opruszyć cukrem trzcinowym. 2.jeśli brzegi się nie chcą sklejać można posmarować białkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować