Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwki osączamy z zalewy. Pieczarki oczyszczamy i wraz z oliwkami kroimy
w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy ok. 8 minut na rozgrzanej
oliwie. Dodajemy pieczarki. Smażymy 10 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do farszu dodajemy oliwki i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Studzimy.
3.Mąkę przesiewamy. Mieszamy z solą i drożdżami. Wlewamy 4 łyżeczki oliwy
i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i smarujemy resztą oliwy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na koło o śr. 20 cm.
4.Na połowę każdego koła wykładamy 1/4 nadzienia, zostawiając ok. 1-cm brzegi. Posypujemy serem. Brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Pierogi układamy na blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut
w temperaturze 180 °C.
Komentarze