Drożdżowe pierogi

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczarki, żółty ser i oliwki to jest to, co mój przyszły mąż jada najchętniej.

Składniki:

  • Ciasto: 45 dag mąki
    Łyżeczka soli
    8 g suchych drożdży
    5 łyżeczek oliwy
    250 ml mleka

    Farsz:
    4 łyżki oliwy
    4 czerwone cebule
    2 ząbki czosnku
    20 dag pieczarek
    20 dag czarnych oliwek bez pestek
    4 łyżki posiekanego oregano
    Sól
    Pieprz

    Oraz:
    20 dag żółtego sera
    Jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi

Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki osączamy z zalewy. Pieczarki oczyszczamy i wraz z oliwkami kroimy
    w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy ok. 8 minut na rozgrzanej
    oliwie. Dodajemy pieczarki. Smażymy 10 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do farszu dodajemy oliwki i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Studzimy.
  • 3. Mąkę przesiewamy. Mieszamy z solą i drożdżami. Wlewamy 4 łyżeczki oliwy
    i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i smarujemy resztą oliwy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na koło o śr. 20 cm.
  • 4. Na połowę każdego koła wykładamy 1/4 nadzienia, zostawiając ok. 1-cm brzegi. Posypujemy serem. Brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Pierogi układamy na blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut
    w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Oliwki Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować