Drozdzowe pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pulchne, grubiutkie pierniczki, doskonale na swiateczny stol.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok 60 sztuk:
    2 jaja,
    1 szklanka cukru pudru,
    4 szklanki maki,
    3 łyzki miodu,
    4 lyzeczki przyprawy do piernika,
    50g drozdzy,
    80 g masla,
    2 łyzeczki sody.
    Lukier do ozdoby,
    jajko i 3 łyzki mleka do smarowania piernikow
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Drozdzowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniki przed pieczeniem 1. Maslo rozpuszczamy i dodajemy miod.
    Suche skladniki mieszamy ze soba, rozkruszamy drozdze, wbijamy jajka.suche skladniki laczymy z roztopionym maslem z miodem i zagniatamy na jednolite ciasto.
  • po upieczeniu 2. Ciasto dzielimy na 2-3 czesci.Kazda czesc rozwalkowujemy na grubosc ok 3-4 cm(tu w zaleznosci kto jakie pierniki lubi).Foremka wycinamy pierniki.
    Smarujemy je rozmaconym jajkiem z mlekiem.Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.Dłuzej nie nalezy piec bo beda twarde!!
  • gotowe pierniki 3. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem i przechowujemy w zamknietym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować