Drożdżowe paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na początku zadbajmy o to,aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.Do miseczki wlewamy troszkę ciepłego mleka,dodajemy pokruszone drożdże,cukier i łyżkę mąki.Dokładnie mieszamy zaczyn i odstawiamy na około 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy zaczyn drożdżowy,resztę ciepłego mleko i mieszamy.Ja robię to mikserem z mieszadłami przeznaczonymi do ciasta drożdżowego.Stopniowo dodajemy żółtka,nie przerywając miksowania.Ciasto musi być gładkie i bez grudek.Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy bardzo miękkie masło.Wyrabiamy po raz kolejny ciasto,aż będzie elastyczne,gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.Masło musi całkowicie połączyć się z ciastem.Ta czynność wykonywałam rękami.Jeżeli ciasto jest troszkę kleiste możemy odrobinę podsypać mąką.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Nadzienie:
Do farszu użyłam rożnego mięsa gotowanego np.z rosołu.Przeważnie jest to drób i indyk.Jednak jeśli chodzi o mięso to tą kwestie pozostawiam waszym gustom.Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa.Kapustę gotujemy około 20 minut.Odsączamy i odciskamy rękami z nadmiaru wody.Kapustę możemy zmielić razem z mięsem.Ja jednak lubię kawałki kapusty w pasztecikach.Jeżeli nie mielimy kapusty musimy ją posiekać.Proponuję kapustę z biedronki,jest bardzo cieniutko poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić.Cebulę drobno kroimy.Rozgrzewamy w garnku o grubym dnie oliwę i podsmażamy cebulkę.Cebula ma się tylko zeszklić.Dodajemy mięso,sporą ilość pieprzu ziołowego(ja dałam tak około 2-3 łyżki stołowe),sporo gałki muszkatołowej świeżo otartej i resztę przypraw.Farsz powinien być dosyć intensywnie doprawiony.Farsz cały czas podgrzewamy na małym ogniu mieszając,aby nie przywarł do dna do momentu,aż rozpuszczą się wszystkie przyprawy.W międzyczasie możemy próbować farsz i doprawiać do smaku.Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i mieszamy
3.Blat posypujemy mąką.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt.Tniemy pasy o szerokości 10 cm.Z brzegu paska układamy farsz i zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta z nadzieniem.Koniec drugiego brzegu paska zlepiamy na całej długości łączenia.Tak postępujemy z każdym paskiem.Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy roladki łączeniem do blachy zachowując odstępy.Nożem robimy nacięcia ukośne w odstępach 4-5 cm.Nie przecinamy jednak pasztecików do końca.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy czarnuszką,sezamem,siemieniem lnianym lub czubricą.Tak przygotowane paszteciki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180'C.Paszteciki pieczemy około 20-25 minut.Mają być rumiane.Idealnie pasują do barszczu czerwonego.Podajemy na zimno lub na ciepło.Do podgrzewania świetnie sprawdza się mikrofalówka.
Komentarze