Drożdżowe paszteciki z mięsem

0 (0 ocen)

Krucho-drożdżowe ciasto,pyszny farsz.Do tego obowiązkowo szklanka gorącego,domowego barszczu czerwonego.Paszteciki wymagają trochę nakładu pracy,ale z ciastem fantastycznie się pracuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 żółtka
    100 g masła
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    250 ml ciepłego mleka
    400 g mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    Nadzienie:
    około 1 kg mięsa
    300 g kapusty kwaszonej
    2 cebule
    gałka muszkatołowa
    2 łyżeczki czubricy zielonej
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    oliwa
    1 jajko
    sól
    Dodatkowo:
    1 żółtko
    czarnuszka
    sezam
    siemię lniane
    czubrica zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na początku zadbajmy o to,aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.Do miseczki wlewamy troszkę ciepłego mleka,dodajemy pokruszone drożdże,cukier i łyżkę mąki.Dokładnie mieszamy zaczyn i odstawiamy na około 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy zaczyn drożdżowy,resztę ciepłego mleko i mieszamy.Ja robię to mikserem z mieszadłami przeznaczonymi do ciasta drożdżowego.Stopniowo dodajemy żółtka,nie przerywając miksowania.Ciasto musi być gładkie i bez grudek.Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy bardzo miękkie masło.Wyrabiamy po raz kolejny ciasto,aż będzie elastyczne,gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.Masło musi całkowicie połączyć się z ciastem.Ta czynność wykonywałam rękami.Jeżeli ciasto jest troszkę kleiste możemy odrobinę podsypać mąką.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Do farszu użyłam rożnego mięsa gotowanego np.z rosołu.Przeważnie jest to drób i indyk.Jednak jeśli chodzi o mięso to tą kwestie pozostawiam waszym gustom.Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa.Kapustę gotujemy około 20 minut.Odsączamy i odciskamy rękami z nadmiaru wody.Kapustę możemy zmielić razem z mięsem.Ja jednak lubię kawałki kapusty w pasztecikach.Jeżeli nie mielimy kapusty musimy ją posiekać.Proponuję kapustę z biedronki,jest bardzo cieniutko poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić.Cebulę drobno kroimy.Rozgrzewamy w garnku o grubym dnie oliwę i podsmażamy cebulkę.Cebula ma się tylko zeszklić.Dodajemy mięso,sporą ilość pieprzu ziołowego(ja dałam tak około 2-3 łyżki stołowe),sporo gałki muszkatołowej świeżo otartej i resztę przypraw.Farsz powinien być dosyć intensywnie doprawiony.Farsz cały czas podgrzewamy na małym ogniu mieszając,aby nie przywarł do dna do momentu,aż rozpuszczą się wszystkie przyprawy.W międzyczasie możemy próbować farsz i doprawiać do smaku.Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i mieszamy
  • 3. Blat posypujemy mąką.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt.Tniemy pasy o szerokości 10 cm.Z brzegu paska układamy farsz i zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta z nadzieniem.Koniec drugiego brzegu paska zlepiamy na całej długości łączenia.Tak postępujemy z każdym paskiem.Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy roladki łączeniem do blachy zachowując odstępy.Nożem robimy nacięcia ukośne w odstępach 4-5 cm.Nie przecinamy jednak pasztecików do końca.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy czarnuszką,sezamem,siemieniem lnianym lub czubricą.Tak przygotowane paszteciki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180'C.Paszteciki pieczemy około 20-25 minut.Mają być rumiane.Idealnie pasują do barszczu czerwonego.Podajemy na zimno lub na ciepło.Do podgrzewania świetnie sprawdza się mikrofalówka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Paszteciki z mięsem

To może cię zainteresować