Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu

  • wyświetlono: 195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie jest pyszne. Polecam wypróbować.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 łyżki cukru
5 dag masła
ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka

Na nadzienie:
1 słoiczek powidła śliwkowego
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu

  • Rozczyn.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto.2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy masło, cukier, rozczyn, zagniatamy ciasto dodając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • Nadzienie.3. Nadzienie: Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy cynamon i kakao, dokładnie mieszamy.
  • Formowanie.4. Formowanie bułeczek: Na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto. Kroimy je w prostokąty, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • Do pieczenia.5. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby podrosły.
  • Pieczenie.6. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
  • Podajemy.7. Podanie: Upieczone bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszły mi 3 blaszki bułeczek.
Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Brzegi bułeczek zlepiamy mocno i dokładnie ponieważ nadzienie może wypłynąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowecynamonbułkikakaopaluchypaluchy drożdżowesłodkie bułkipowidłodrożdżowe na słodkopowidło śliwkowebułki z nadzieniemnadziewane bułki

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe bułeczki

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym

iasto drożdżowe to tak naprawdę...

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Pyszne drożdżowe paluchy chlebowe...

Bułka drożdżowa z nadzieniem grzybowym

Dodane przez: bienpyt

Bułka drożdżowa z nadzieniem grzybowym

Idealna na przystawkę do czerwonego...

Bułki z mąką żytnią i kakao

Dodane przez: Skotka

Bułki z mąką żytnią i kakao

Są dobre z plasterkiem sera lub...

Forma posypanych paluchów

Dodane przez: joolie25

PALUCH DROŻDŻOWY

Szybki i prosty przepis na smaczne,...

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem

Błyskawiczne bułki z jabłkami i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.