Drożdżowe paluchy z kardamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasteczka paluchy do chrupania .

  • 30 min

Składniki:


  • 3 szklanki mąki,
    1/4 łyzeczki kardamon,
    2 żółtka,
    1 białko,
    3 łyżki cukru
    3 łyżki oliwa,
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag drożdże

Drożdżowe paluchy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklanki ciepłego mleka wlewamy do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru mieszamy. Posypujemy 1 łyżka mąki. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do dużej miski przesiewamy 3 szklanki maki dodajemy odrobinę soli ,kardamonu mielonego -mieszamy. Żółtka mieszamy z oliwa i resztą mleka. Kiedy rozczyn wyrośnie wlewamy go do przesianej mąki dodajemy mleko żółtkami i wyrabiamy ciasto. dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy . Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy podwoi objętość po kawałku rozwałkowujemy na ok 0,5 cm . Radełkiem lub dużym nożem kroimy ciasto w paseczki-paluszki.
  • 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy białkiem i posypujemy białym cukrem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy