Drożdżowe paluchy z farszem pieczarkowym z dodatkiem żółtego sera

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane paluchy doskonale sprawdzą się na śniadanie w rodzinnym gronie. Zawsze można zabrać je do pracy czy szkoły, będą wspaniałym drugim śniadaniem. Mięciutkie pieczywo skrywa w sobie farsz z pieczarek , sera z dodatkiem przypraw.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    5 dag. drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto:
    zaczyn+
    2 szklanki mąki pszennej tortowej+do podsypania
    1 szklanka mąki krupczatki
    5 dag. roztopionego masła
    2/3 szklanki jogurtu naturalnego
    2 szczypty soli
    Farsz:
    30 dag. pieczarek
    20 dag. żółtego sera
    2 łyżki masła
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
    4 łyżki przyprawy -suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    zmieszane jajko
    2-3 łyżki sezamu białego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Przekąski

Drożdżowe paluchy z farszem pieczarkowym z dodatkiem żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe paluchy z farszem pieczarkowym z dodatkiem żółtego sera 1. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut by popracowały. Do zmieszanych mąk dodaje zaczyn, jogurt, sól, zarabiam ciasto , dodaje masła, zagniatam jednolite ciasto do momentu aż będzie odstawało od ręki. Ciasto podsypuje mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe paluchy z farszem pieczarkowym z dodatkiem żółtego sera 2. Na maśle podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, doprawiam solą i pieprzem. Pozostawiam do wystudzenia.
  • Drożdżowe paluchy z farszem pieczarkowym z dodatkiem żółtego sera 3. Ciasto dzielę na 8 części, formuje kule, każdą kulę wałkuje na koło, na kole kładę porcję pieczarek, porcję startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera , pół łyżki przyprawy -suszone pomidory.
  • Drożdżowe paluchy z farszem pieczarkowym z dodatkiem żółtego sera 4. Placuszki zwijam w rulon , układam na blasze, smaruje jajkiem, posypuję sezamem, pozostawiam na ok. 10 minut by wyrosły. Paluchy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Porady

Farsz można urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować