Drożdżowe paluchy z Chorwacji

  • wyświetlono: 200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe paluchy z Chorwacji są miękkie i puchate. W oryginalnym przepisie z Bałkanów, oprócz drożdży do ciasta dodaje się proszek do pieczenia. Ciasto rośnie wtedy jak szalone i pozostaje dłużej świeże.

_MG_9453-jj
  • 14 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

250 ml letniego mleka
21 g drożdży( połówka niemieckiej kostki)
5 łyżek cukru
500 g mąki
1 paczuszka proszku do pieczenia( 5 łyżeczek)
1 jajko
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 łyżek oleju
nadzienie:
4 jabłka
ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytryny
2- 3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo: żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe paluchy z Chorwacji

  • 1. Do miski wsypać rozkruszone drożdże. Posypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem. Posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
  • 2. Mąkę i proszek przesiać do rozczynu. Dodać jako i szczyptę soli. Wsypać cukier waniliowy i resztę cukru. Wlać olej. Ciasto wyrobić, aby odstawało od brzegu miski. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, żeby dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  • 3. Jabłka pokroić w kostkę. Można pokropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
  • Drożdżowe paluchy z Chorwacji4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą rozpłaszczyć na posypanym mąką blacie. Nadziewać jabłkami i zlepiać brzegi. Formułować wałeczki i kłaść szwem do dołu na blachę wyłożoną papierem. Żółtko rozbełtać z łyżką mleka. Posmarować paluchy i posypać płatkami migdałowymi.
  • Drożdżowe paluchy z Chorwacji5. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, żeby podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoto.

Porady

Nadzienie można przygotować z dżemu, maku, sera marcepana, wiśni lub innych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowedrożdżebułeczkibułkipaluchypieczywoZ jabłkamina drożdżachna proszkuchorwackie przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe paluchy cynamonowe

Dodane przez: zielonakuchniablog

Drożdżowe paluchy cynamonowe

Drożdżówki idealne do kubka mleka,...

paluchy z pieczarkami

Dodane przez: mariolka

Paluchy z pieczarkami

Paluchy są poręczną przekąską,...

Paluchy zawijane z czosnkiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Paluchy zawijane z czosnkiem

Idealne jako dodatek do zup, na...

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła,...

Tym razem bułeczki upiekłam w formie...

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Pyszne drożdżowe paluchy chlebowe...

Nocne paluchy z sezamem

Dodane przez: akrobatka22

Nocne paluchy z sezamem

Te paluchy możecie zajadać nawet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE