Drożdżowe oponki z ziemniaków

4.5 (162 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste i zaskakujące - nikt wam nie uwierzy, że ich główny składnik to ziemniaki :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ugotowane ziemniaki: 350 gramów
    - mąka: 500 gramów
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - masło lub margaryna: 50 gramów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - ocet: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe oponki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki drożdżowe 1. Ziemniaki, drożdże i masło zmiel razem w maszynce do mielenia miesa (albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków). Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (gęstość ciasta reguluj mąką). Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki, w środku kieliszkiem wytnij mniejsze krążki (je też możesz usmażyć :)). Krążki smaż na głębokim tłuszczu - podobnie jak faworki lub pączki. Podawaj posypane cukrem pudrem, albo polane lukrem. Najlepsze są takie ciepłe :) Smacznego :) Po więcej zdjęć zapraszam na mojego bloga - wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować