Drożdżowe oponki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne i puszyste oponki........

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 opakowanie
    - cukier: 1 szklanka
    - drożdże: 100 gramów
    - olej: 0.5 szklanki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - spirytus: 50 mililitrów
    - cukier puder /do posypania: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 1 litr

Drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce.
    Wlać mleko, olej i wbić jajka.
    Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
    Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
    Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
  • 2. Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
    Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
    Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
    Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
    Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy