Drożdżowe oponki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem wypróbowałam drożdżową wersję oponek i też muszę przyznać, że mają swój urok,

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    25 g drożdży
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki oleju
    2 żółtka
    1 jajo
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli

    PONADTO:

    olej do smażenia
    cukier puder

Drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, i 1 łyżką mąki.
  • 2. Śmietanę rozgrzać w mikrofalówce, dodać do drożdży. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Jajko i żółtka rozbełtać z cukrem i cukrem waniliowym..
  • 4. Mąkę połączyć z jajkami, zaczynem olejem, spirytusem i szczypta soli,
  • 5. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 6. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm.
  • 7. Foremką wykrawać oponki.
  • 8. Piec w rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.
  • 9. Źródło: http://www.arabeskawaniliowa.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy