Drożdżowe okulary.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, puszyste, drożdżowe, nadziane bułeczki idealne na śniadanko.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    20 g drożdży świeżych
    100 ml mleka ciepłego
    1 łyżeczka cukru
    50 ml oleju
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    250 g mąki pszennej
    3 parówki
    100 g sera żółtego
    papryka ostra, zioła prowansalskie
    1 jajko do posmarowania

Drożdżowe okulary. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie 1. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko, cukier, łyżkę mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły. Po 10 minutach dodajemy sól, olej, jajko, i mąkę wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut by troszkę podrosło.
    Wałkujemy na prostokąt, smarujemy całość jajkiem. Po bokach układamy parówki i posypujemy startym serem, który delikatnie oprószamy papryką mieloną i ziołami.
  • drożdżowe okularki 2. Zwijamy ciasto do siebie w dwa rulony, połączenie możemy posmarować jajkiem by nam ładnie się skleiło.
    Kroimy nasz rulon w paski, u mnie wyszło 15 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
  • drożdżowe okulary 3. Podajemy z majonezem, ketchupem, ulubionymi sosami, posypane cebulą prażoną.
    SMACZNEGO

Komentarze

Podobne przepisy