Drożdżowe naleśniki z jabłkami

5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Naleśniki z jabłkami to dla mnie smak i wspomnienia z dzieciństwa. Zachwycają swoją lekkością i zapachem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8-10 naleśników.
    - 2 szklanki (250ml) mleka
    - 1 szklanka wody,
    - 0,5kg mąki pszennej,
    - 3 jajka,
    - 50dag świeżych drożdży,
    - 3 łyżki masła,
    - 2 średniej wielkości jabłka (szara reneta),
    - 2 łyżki cukru,
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie),
    - szczypta soli,
    - tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Drożdżowe naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe naleśniki z jabłkami 1. Składniki na naleśniki mają mieć temperaturę pokojową. Mleko, wodę podgrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące).
    Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia (ciasto podwoi swoją objętość), dodajemy ciepłe mleko, wodę, cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę, jajka, roztopione i ostudzone masło.
    Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, gdy jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę mleka.
    Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w 1-2 mm plasterki.
  • Drożdżowe naleśniki z jabłkami 2. Ciasto mieszamy. Rozgrzewamy patelnię (26cm), smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią porcję ciasta (ciasto jest gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką na patelni).
    Układamy na połówce naleśnika plasterki jabłka, smażymy przez chwilkę na słabym ogniu.
  • Drożdżowe naleśniki z jabłkami 3. Ostrożnie drewnianą łopatką składamy naleśnika na pół tak, aby pusta połówka przykryła tą z jabłkami. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia, następnie przekręcamy na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.
  • Drożdżowe naleśniki z jabłkami 4. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kroimy na mniejsze kawałki.

Porady

Naleśniki z jabłkami możemy posmarować syropem klonowym, bitą śmietaną i polewą. Jabłka możemy potrzepać cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować