Drożdżowe naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki mają mieć temperaturę pokojową. Mleko, wodę podgrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące).
Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia (ciasto podwoi swoją objętość), dodajemy ciepłe mleko, wodę, cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę, jajka, roztopione i ostudzone masło.
Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, gdy jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę mleka.
Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w 1-2 mm plasterki.
2.Ciasto mieszamy. Rozgrzewamy patelnię (26cm), smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią porcję ciasta (ciasto jest gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką na patelni).
Układamy na połówce naleśnika plasterki jabłka, smażymy przez chwilkę na słabym ogniu.
3.Ostrożnie drewnianą łopatką składamy naleśnika na pół tak, aby pusta połówka przykryła tą z jabłkami. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia, następnie przekręcamy na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.
4.Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kroimy na mniejsze kawałki.
Porady
Naleśniki z jabłkami możemy posmarować syropem klonowym, bitą śmietaną i polewą. Jabłka możemy potrzepać cynamonem.
Komentarze