Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem

0 (0 ocen)

Naleśniki wychodzą puszyste z małymi dziurkami. Im dłużej ciasto będzie rosnąć, tym placuszki będą bardziej ażurowe. Latem zamiast bakalii naleśniki podajemy z sezonowymi owocami (truskawki, maliny).

Składniki:

  • Ciasto (około 10 naleśników)
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2 jajka,
    • 1,5 dag drożdży,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    Czekoladowy sos:
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku,
    • 1 żółtko,
    • 1 łyżka masła,
    Dodatkowo:
    • Melisa do dekoracji,
    • Płatki migdałowe do posypania,
    • Rodzynki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn 1. Połowę mleko podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, sól oraz 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę-tyle by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia.
  • miksowanie 2. Do wyrośniętego dodajemy jajka, pozostałą ilość mąki, cukru i mleka. Dokładnie miksujemy. Gotowe pozostawiamy na około 0,5 godziny.
  • smażenie 3. Po tym czasie smażymy naleśniki. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Gotowe dowolnie składamy, porcjujemy na talerze, polewamy czekoladowym sosem i posypujemy bakaliami.
  • Dodanie masła 4. SOS:
    Połowę mleko podgrzewamy. W drugiej rozpuszczamy mąkę, kakao oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do gotującego dokładamy cukier waniliowy, a następnie całość słodzimy do smaku. Gotowym sosem polewamy naleśniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować