Naleśniki wychodzą puszyste z małymi dziurkami. Im dłużej ciasto będzie rosnąć, tym placuszki będą bardziej ażurowe. Latem zamiast bakalii naleśniki podajemy z sezonowymi owocami (truskawki, maliny).
Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleko podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, sól oraz 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę-tyle by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia.
2.Do wyrośniętego dodajemy jajka, pozostałą ilość mąki, cukru i mleka. Dokładnie miksujemy. Gotowe pozostawiamy na około 0,5 godziny.
3.Po tym czasie smażymy naleśniki. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe dowolnie składamy, porcjujemy na talerze, polewamy czekoladowym sosem i posypujemy bakaliami.
4.SOS:
Połowę mleko podgrzewamy. W drugiej rozpuszczamy mąkę, kakao oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do gotującego dokładamy cukier waniliowy, a następnie całość słodzimy do smaku. Gotowym sosem polewamy naleśniki.
Komentarze