DROŻDŻOWE NA CODZIEŃ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które często gości na naszych stołach. Puszyste, aromatyczne, nie za słodkie, ciasto do kawy, herbaty, kakao i mleka.
Drożdżówka lubiana przez dzieci i nie tylko, bo dorośli też ją uwielbiają.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO :
    - 500 g mąki tortowej
    - 45 g drożdży świeżych
    - 2 łyżki stopionego masła, lub 2 łyżki oleju
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 3 żółtka
    -1/4 szklanki cukru
    - 250 ml mleka (1 szklanka)
    - 1 cukier waniliowy
    Uwaga: wyżej podane produkty, zawierają też składniki zaczynu.

    KRUSZONKA :
    - 100 g mąki
    - 50 g cukru pudru
    - 50 g masła
    Ponadto : marmolada, lub powidło.

    forma o wymiarach 26 x 34 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Drożdżowe na codzień - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić w mące zagłębienie na rozczyn.
    Do dołka dać składniki rozczynu : pokruszone drożdże, 1/2 szklanki ciepłego
    mleka i łyżeczkę cukru wymieszać lekko zagarniając trochę mąki.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
  • 2. 2. Żółtka rozmieszać z cukrem, dodać do miski z mąką i wyrośniętym
    rozczynem.
    Dodać resztę składników (oprócz masła).
    Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
    Składniki w misce wyrobić robotem na najniższych obrotach widełkami do
    ciasta drożdżowego.
    Pod koniec wyrabiania dodać letnie masło. Dalej wyrabiać, aż ciasto
    wchłonie masło i będzie jednolite i będzie odchodzić od miski i widełek.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
  • 3. 3/ Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
    albo wyłożonej papierem do pieczenia.
    Powierzchnię ciasta posmarować cienko marmoladą lub powidłem,
    równomiernie posypać kruszonką.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C, wstawić formę z ciastem i piec
    40 - 50 minut (do suchego patyczka).
  • DROŻDŻOWE NA CODZIEŃ 4. 4/ Po upieczeniu, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować