Drożdżowe muffinki z kabanosami

0 (0 ocen)

Muffinki upiekłam z mąki orkiszowej, wyszły bardzo smaczne i sycące. Można je zabrać do pracy lub na piknik, polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    3/4 szklanki letniej wody
    2 łyżki oleju
    20 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukry
    100 gram kabanosów drobiowych
    150 gram sera żółtego
    pół papryki czerwonej
    pół pęczak szczypioru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki prażonej cebulki
    3 łyżki kukurydzy konserwowej

Drożdżowe muffinki z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę i ser żółty kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przekładamy do papilotek do muffinek, pozostawiamy do wyrośnięcia. Układamy na blasze i wstawaimy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone muffinki podajemy z ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy