Drożdżowe muffinki z dziką różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtko, drożdże, a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy grubo marmoladą, zwijamy jak roladę, tniemy na 6 równych pasków. Powstałe ślimaczki układamy w formie na muffiny. Wierzch smarujemy rozkłóconym białkiem. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Robimy kruszonkę : zagniatamy masło z mąką i cukrem. Powstałą kruszonką posypujemy ślimaczki. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze