DROŻDŻOWE MUFFINKI Z DZIKĄ RÓŻĄ

0 (0 ocen)

pyszne, drożdżowe bułeczki, posmakują każdemu

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk
    1 szkl. mąki
    15 g drożdży
    1 żółtko
    1 białko
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki masła
    ¼ szkl. mleka
    Nadzienie: Marmolada z dzikiej róży
    Kruszonka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe muffinki z dziką różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtko, drożdże, a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy grubo marmoladą, zwijamy jak roladę, tniemy na 6 równych pasków. Powstałe ślimaczki układamy w formie na muffiny. Wierzch smarujemy rozkłóconym białkiem. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Robimy kruszonkę : zagniatamy masło z mąką i cukrem. Powstałą kruszonką posypujemy ślimaczki. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dzika róża

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować